АТО очаква, че руската армия ще предприеме нападение срещу съседна Украйна.

"Всички признаци показват, че Русия планира пълномащабна атака срещу Украйна", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в коментар за телевизия ARD.

Столтенберг, който е на Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че струпването на войски продължава.

"Не са изтеглени войски, както казва Русия, а напротив – пристигнали са още военни", заяви той. По думите му има признаци, че Русия се готви да си устрои претекст за атака, съобщи dnes.bg. 

Въпреки заплахата от ескалация, Столтенберг остава ангажиран към решаването на конфликта с политически средства. "Искаме да накараме Русия да смени курса и да седне с нас на масата за преговори, заяви той.

Politico: Русия трупа армия край Украйна въпреки уверенията за оттегляне на войските

Десетки хиляди руски войници ще останат в Беларус дори след мащабните военни учения между двете страни, които трябва да приключат в неделя, съобщи в събота високопоставен беларуски служител, цитиран от в. Politico.

Това продължаващо разполагане на войски без крайна дата за напускането им ясно сочи, че руския и беларуския лидери не отдават особено значение на дипломацията. И днес продължава разполагане на руски хеликоптери и бойни самолети по границата с Украйна, допълва изданието.

Още в четвъртък министърът на външните работи на Беларус се отнесе иронично към идеята, че руските войски ще останат в страната му.
„Нито един руски военнослужещ, нито една единица техника няма да остане в Беларус след приключването на ученията с Русия“, настоя Владимир Макей пред репортери.

Александър Волфович, ръководител на Съвета за сигурност на Беларус, каза, че дори и след ученията серия от неуточнени инспекции и проверки на оборудването ще продължат, и тогава само лидерите на нациите - Владимир Путин и Александър Лукашенко - могат да решат кога войските да бъдат освободени.

„Учението приключва утре, но проверката на силите продължава“, каза Волфович в събота. "Докога - това ще се определи от главнокомандващите."

Аташе по отбраната на Украйна присъства на някои от ученията тази седмица, след като беше постигнато споразумение между двете страни.

Коментарите идват след като Русия разположи най-голямото количество военна техника и хора, определяно като "най-голямото международно военно разполагане на Русия след Студената война". Над 30 000 войници заедно с цялата беларуска армия взеха участие в 10-дневните интензивни учения, обявени като "практика срещу нахлуване на НАТО в страната". Ученията бяха наблюдавани от заедно от Путин и Лукашенко от московски команден център.

Ученията Union Resolve 2022 са насочени към „сдържане на военните дейности на Запада“, каза Волфович тази седмица.

В продължение на дни лидерите в Минск и Москва обявяваха, че руските войски веднага ще се върнат към гарнизоните си след приключването на учението. Войските „ще се върнат на постоянните си места“, каза миналата седмица и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Никой никога не е казвал, че руските войски ще останат на територията на Беларус, това никога не е обсъждано".

Колона от танкове навлезе в Донецк

Колона от бронирана техника, която се движи организирано по улиците на Донецк, предизвика масов смут в социалните мрежи.

Очевидци дори публикуват видео от военната техника, която минава през квартал Кировски на Донецк.

В колоната се движат и самоходни гаубици 2S1 Gvozdika и бронетранспортьор. Движението на танкове се извършва на фона на почти постоянен обстрел на Донецк.

На 18 февруари държавният глава на Донецката народна република Денис Пушилин заяви, че украинските войски са готови за настъпление в Донбас. Ръководителите на ДНР и ЛНР обявиха началото на масова евакуация на населението в Русия. Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник призова мъже, способни да държат оръжие в ръцете си, да защитават земята си.

Зеленски: Няма да отговаряме на руските провокации в Източна Украйна

Украйна няма да отговаря на руските "провокации в Източна Украйна", заяви президентът на страната Володимир Зеленски. Той проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Украйна остава отворена за диалог с Москва, увери Зеленски.

Днес предстоят разговори на Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин.

Джонсън: Ситуацията в Украйна може да доведе до най-голямата война в Европа от 1945 г.

Има "доста голяма вероятност" руски войски да нахлуят в Украйна, което може да се случи не само през Донбас. Това предупреди британският премиер Борис Джонсън.

Според него ситуацията около Украйна може да доведе до най-голямата война в Европа от 1945 г. насам.

„Планът, който виждаме, рисува най-мащабната война в Европа от 1945 г. насам“, каза Джонсън в интервю за BBC Broadcasting Corporation. Според британския премиер има „доста голяма вероятност“ за нахлуване на руски войски в Украйна, което може да се осъществи не само през Донбас, но и през беларуско-украинската граница, „за да обгради Киев“. В същото време той подчерта, че в резултат на подобни хипотетични действия ще пострадат "не само украинци, но и руснаци".