Задържането на руския опозиционер Алексей Навални е вътрешен въпрос и няма да бъде позволена външна намеса. Това заявиха днес от Кремъл по повод призива на няколко западни страни за освобождаване на политика.

"Ние чуваме тези заявления, но в този случай не можем и нямаме намерение да им обръщаме внимание. Това е абсолютно вътрешна работа и Москва няма да позволи на никого да се намесва в нея ", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той бе категоричен и че Кремъл не се страхува от масови протест.

„Навални трябва да отговори на някои съществени въпроси за нарушаването на изискванията на условната си присъда за лишаване от свобода“, посочи Песков.

Той категорично отхвърли твърденията, че Владимир Путин се страхува от Навални.

Навални, който призова руснаците да излязат на протести по улиците, бе задържан в неделя, след като се завърна в Русия за първи път след отравянето си с нервнопаралитично вещество през лятото. Властите обявиха, че той остава в предварителен арест за 30 дни до началото на съдебния процес срещу него. Литва, Латвия и Естония заявиха, че искат външните министри на ЕС да обсъдят санкции срещу Русия заради действията й срещу Навални, пише Reuters.