Москва изостави основния си бастион в североизточна Украйна. Това се случи след внезапно срутване на една от основните фронтови линии на войната, след като украинските сили организираха бързо настъпление.

Скоростното падане на Изюм в провинция Харков беше най-тежкото поражение на Москва, откакто нейните войски бяха принудени да се върнат от столицата Киев през март. Това може да се окаже решаваща повратна точка в 6-месечната война. В този момент хиляди руски войници изоставят запаси от боеприпаси и оборудване, докато бягат, предава репортер на Ройтерс.

Медията съобщава, че Руските сили използват Изюм като логистична база за една от основните си кампании - продължила месеци атака от север на съседния регион Донбас, състоящ се от Донецк и Луганск.

Държавната информационна агенция ТАСС пък цитира руското министерство на отбраната, че е наредило на войските да напуснат района и да засилят операциите на други места в съседен Донецк. Ръководителят на руската администрация в Харков каза на жителите да се евакуират от провинцията и да избягат в Русия, за да "спасяват животи си", предаде ТАСС. Свидетели описаха задръствания от автомобили с хора, напускащи контролирана територия.

Украйна си е възвърнала 30 населени места в тази гранична с Русия зона, твърди Киев. По последна информация украинските войски са успели да си върнат над от 2500 кв. км. превзета територия.

Вижте какво послание оставиха журналистите от опозиционна медия NEXTA:

Един от най-радикалните руски шовинисти Егор Холмогоров заявява, че днес Русия е унизена както никога досега.

Утре е 11 септември. На този ден нашествениците планираха да проведат някакъв вид референдуми в окупираните територии, след това бяха отменени, след това планираха отново. И тогава се оказа, че ако утре някъде се проведе референдум, то той ще бъде в Белгородската народна република.

Втората армия на света избяга в паника, оставяйки планини от оръжия, припаси и оборудване. Въоръжените сили на Украйна взеха толкова много пленници, че Золкин ще има достатъчно съдържание до края на живота си. Градовете, за които руснаците воюваха с месеци, бяха освободени за няколко дни.

И това не са всички добри новини, които са налични в момента. Днес се прави история.

За Русия този ден също ще остане в историята. Слабостта на руската армия, командване, пропаганда и лично Путин – всичко това стана очевидно днес.

Министерството на отбраната излиза с най-нелепия брифинг, в който Конашенков страхливо крие истината. Пропагандистите и руските нацисти от всякакъв вид ще истерират, пищят и плюят, обвинявайки ръководството на въоръжените сили на РФ в некомпетентност, а Путин в слабост. Лешоядите видяха, че старият чакал е останал напълно беззъб и сега ще го кълват.

Е, в заключение на горното, днес в Москва ще отбележат триумфа на Въоръжените сили на Украйна с празничен скъп салют.