Българските сили за специални операции, като лична и колективна подготовка са на нивото на другите нации и успешно изпълняват задачи в международна среда. Заключението идва на фона на констатираната за пореден острата нужда от въоръжение и снаряжение. Точно по този елемент нашите военни сериозно изостават от съюзниците в НАТО и страните-партньори. Всичко това е равносметката, направена след отлично представяне на 68 бригада Специални сили в учението “COMMANDO EX-2016” в Република Турция.

Нашите барети участваха в унищожаване на терористичен лагер, на елемент от противовъздушната отбрана на терористична организация и деблокиране на летище, завладяно от терористи. Специалните операции се извършваха с инфилтриране по суша, въздух и вода, разказаха от командването.

Формирования от Втори батальон Специални сили от състава на 68 бригада бяха на съвместното тактическо международно учение в град Егирдир, Република Турция. То се е провело в рамките на 7 дни с  участието на формирования от специалните сили на Турция, Азербайджан и Грузия.

По време на “COMMANDO EX-2016” са били сформирани съвместен щаб на батальон командос и три съвместни роти командоси. Действията са провеждани в полигона на училището за командоси в гр. Егирдир и в учебния център за подготовка на командоси в гр. Испарта, с цел утвърждаване на ролята на силите за специални операции като най-ефективното средство за неутрализиране и противодействие на терористични заплахи.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg