Глобалното затопляне води до постепенно топене на ледниците. Ентусиасти се опитаха да си представят какво ще стане, ако всички съществуващи ледници се разтопят, как това ще повлияе на конфигурацията на континентите, и какво ще се случи с човечеството.

По-рано NASA направи прогноза за неизбежното повдигане на нивото на Световния океан с 90 см. Но при стопяването на всички ледници, нивото ще се повдигне с 65 метра.

Разположените в крайбрежните ниски зони Венеция и Санкт Петербург ще са първите удавени градове. Портовите градове Калкута и Шанхай не само ще се окажат под водата, но Азия ще изгуби едни от най-големите си икономически центрове. Флорида, Мумбай, Дакар, Сидни, Ню Орлиънс и други големи градове ще бъдат потопени.

Топенето на ледниците напълно ще унищожи инфраструктурата на морските пристанища и ще се наложи системата на търговията между континентите да се създава наново. Риболовният отрасъл ще трябва да бъде преразгледан из основи. Водата ще покрие огромна част от плодородните земи, и следователно ще се наложи преустройство на земеделието и целия продоволствен сектор на световната икономика.

Превод и редакция: Trafficnews.bg