Преди срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу, която започва през предстоящия уикенд, над 2 милиона жители на китайския град заминаха на почивка, финансирана от правителството, съобщава ДПА.

Градските власти обявиха едноседмична ваканция и раздадоха ваучери за пътуване за над 1,1 милиарда долара.

В резултат от усилията им близо една трета от жителите напуснаха града преди срещата на световните лидери, която ще се проведе в неделя и понеделник, сочат оценки на китайската туристическа агенция Ситрип (Ctrip).

Китай за първи път е домакин на годишния форум на Г-20 и Пекин е решен всичко да мине без засечки.

Улиците на града ще бъдат опразнени не само от хора, но и от автомобили, след като властите забраниха да се движат близо половината коли. Производството на заводите в радиус от 300 км около града също е спряно, за да се изчисти смогът. Местните власти засилиха и сигурността, съоръжавайки 172 пункта за контрол на трафика, за да не оставят "слепи петна" в града.

Близо 1,5 милиона души ще подпомагат организацията на срещата, а доброволци ще патрулират в жилищните райони, за да поддържат реда.

Срещата на Г-20 в Ханчжоу е първата на световните лидери, след като през юни Великобритания гласува да напусне ЕС, допълва ДПА.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg