Китайската полиция арестува над 80 заподозрени членове на престъпна група, която произвежда и продава фалшиви ваксини COVID-19, включително на други държави, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията в Пекин и провинциите Дзянсу и Шандонг разби групата, водена от заподозрян с фамилия Конг, който произвежда фалшиви ваксини, състоящи се от обикновен физиологичен разтвор, съобщи официалната агенция Синхуа.

Ваксините се продаваха в Китай и в други страни, въпреки че не е ясно кои. Групата е била активна от миналия септември, според държавни медии.

„Китай вече е докладвал ситуацията на съответните страни“, заяви говорителят на външното министерство Уанг Уенбин на ежедневен брифинг във вторник.

„Китайското правителство високо цени безопасността на ваксините и ще продължи да полага усилия за стриктно преследване на фалшификатите, фалшивите продажби и незаконния бизнес и други свързани действия, които включват ваксини“, каза Уанг.

В същото време Китай ще засили сътрудничеството ни в областта на правоприлагането със съответните държави, за да предотврати сериозно разпространението на този вид незаконни и престъпни действия.