Бронираните лимузини на Ким Чен Ун се оказаха поредният интересен щрих към личността на севернокорейския диктатор, за който се знае твърде малко. Освен това, което се вижда на снимките, естествено.

Появата на колите му във Владивосток за срещата с Владимир Путин наложи обяснение от страна на Daimler, че компанията спазва всички санкции, наложени от ООН на комунистическата държава. И германците нямат обяснение как тези коли са се озовали в Пхенян. Но далеч не става въпрос само за тези два автомобила.

Няма точна информация кога е роден Ким Чен Ун, но пък е известно, че е страстен почитател на Манчестър Юнайтед и Чикаго Булс, обича да прекарва време в компанията на Денис Родман, пада си по шумните купони. Както и по скъпите автомобили.

В Русия вече са виждали какво ли не покрай новобогаташите от края на миналия век, но появата на третия Ким и свитата му във Владивосток успя да изненада местните. Той пристигна с бронирания си влак, след което се прехвърли в бронирания Mercedes Maybach S600 Pullman Guard, който е дълъг почти 6,5 метра, т.е с 1 метър повече от S-класата с дълга база и е с 10 сантиметра по-висок от тази лимузина. Точно заради този автомобил се наложи на гарата във Владивосток да бъде съборена една стена, иначе колата на Ким нямаше да успее да влезе там.

Кортежът, който съпровожда Ким също е впечатляващ, като в една от лимузините Mercedes се намира и личната подвижна тоалетна на диктатора. Бивш служител на тайните служби на Северна Корея разказа пред вестник The Independent, че "геният на гениите", както наричат в родината му Ким, държи да използва само нея. А тайните служби подкрепят това решение, тъй като така враговете на страната нямат достъп до „биологичния материал” на Ким и така не могат да получат достоверна информация за здравословното му състояние или предпочитанията му по отношение на храните и напитките.

Според различни информации, държавният глава на Северна Корея има богата колекция от автомобили – отделните източници сочат между 100 и 300 коли, като голяма част от тях са останали от дядо му и баща му Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Ким Ир Сен винаги е предпочитал американските марки Lincoln и Cadillac въпреки военния комунизъм, който налага на страната си. През 2010 година, 12 месеца преди смъртта си, Ким Чен Ир поръчва автомобили от Mercedes и Audi на стойност 3 милиона долара. Колите пристигат в Северна Корея през Китай, а третият Ким определено е наследил любовта към Mercedes от баща си – основните му средства за придвижване са няколко екземпляра на G-класата и Maybach.

През есента на 2018 година Ким реши да направи силно впечатление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и пристигна на срещата им в Пхенян с Rolls-Royce Phantom. С това той демонстрира, че санкциите на САЩ и ООН, забраняващи доставките на луксозни стоки за Северна Корея, на практика не работят.

Естествено, Rolls-ът на Ким е много по-скъп от серийните екземпляри, тъй като компаниите, които доработват британските лимузини и ги превръщат в бронирани возила са изключително малко в световен мащаб. А услугите им са много скъпи.