Парламентът на Каталуния одобри законът за провеждането на референдум, който открива пътя към борбата за независимост.

Референдумът в Каталуния е назначен за 9 ноември. Въпросите ще са два- „Искате ли Каталуния да стане град-държава? И ако да- дали да е независима?”

След референдума в Шотландия стана възможно независимостта да се решава с проучване на общественото мнение. Очевидно, парадът на суверенитетите след Крим и Шотландия ще продължи и в Каталуния. Но тук ситуацията е по-специфична. Още са свежи спомените за неудачния опит за независимост на 6 октомври 1934 година, когато Каталуния стана независима само за 10 часа.

„За разлика от Британия, която си запази досегашния облик, испанската империя отдавна не съществува. Испания регулярно изпада в кризисни ситуации и вътрешни противоречия. Само великите сили успяват да я спасят от разпадане.”, споделя Артем Ермаков пред Pravda.Ru.

Каталунците са по-решителни от шотландците. Проведена анкета на общественото мнение показва, че 58,8 % от жителите са за независимост и 31,9 % са против. Ситуацията се задълбочи в резултат от икономическата криза. Каталунците са уверени в това, че всички испанци се възползват от най-богата им област.

Ирина Минчева, TrafficNews.bg