Катaлуния бойкотира празника на Испани, като повече от 100 населени места в областта решиха днес да бъде работен ден, въпреки че се отбелязва националният празник на страната.  Денят е неработен за цялото кралство. Сред градовете, решили да пренебрегнат празника, са Жирона, Бадалона, Берга.

По този начин местните власти протестират срещу действията на служителите на реда на 1 октомври, когато се проведе референдум за независимост на Каталуния, смятан от Мадрид за незаконен.

На 1 октомври испанските органи на реда в целия регион се опитаха да предотвратят гласуването като изземаха урни и бюлетини и затваряха избирателни секции. Често това водеше до сблъсъци с местни жители, съобщи в. „Периодико”, цитиран от БГНЕС.

В резултат на действията на правоприлагащите органи, според властите в Каталуния са пострадали близо 1000 д,уши, а по данни на испанското МВР са били ранени над 400 полицаи и гвардейци. 

Каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му, като заяви в Twitter: "Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано", информира "Асошиейтед прес".