Правителството на Израел реши да затвори от 25 януари летище "Бен Гурион" като мярка срещу разпространението на коронавируса. Чуждестранните авиокомпании няма да могат да изпълняват полети до Израел до 31 януари, съобщи държавното радио "Кан".

"Ще изпреварим целия свят. Нито една страна не направи това, което ще направим ние – да запечатаме херметически държавата", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху.

Разрешават се само полетите, пренасящи товари, самолетите за гасене на пожари, както и тези за спешна помощ. От правителството предупредиха, че по-късно ще обявят ограниченията и за националните авиопревозвачи.

Гражданите на Израел ще имат право да напускат страната само при определени причини като лечение в чужбина, съдебни дела, семейни погребения или емиграция.

На 19 януари израелското правителство единодушно удължи срока на пълната карантина с още две седмици. До края на януари гражданите на страната нямат право да напускат своите населени места и да се събират в групи повече от 5 човека на закрито и повече от 10 на открито.

Забранено е отдалечаването на повече от 1 км от домашния адрес без уважителна причина, както и посещенията в домовете на чужди хора. Затворени са всички увеселителни заведения, а ресторантите и кафетата предлагат само храна и напитки за вкъщи.

Българското посолство в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.

Всички български и чужди граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: +97236961372 (9:30-14:00) и +97237292155 (14:00-16:30). Тези номера могат да се използват за консултация или за записване на час за посещение в консулска служба.

Поради създалата се ситуация, при условията на спешност, консулската служба ще оказва съдействие на всички български граждани на телефон: +972547640089 и +972545954379, работейки 24/7.

Авиокомпаниите нямат право да летят от и до летище "Бен Гурион" до края на януари