Израелската армия и външното министерство публикуваха списък на държавите, чиито граждани бяха ранени по време на атаката на Хамас на 7 октомври. В списъка са и граждани - загинали и безследно изчезнали.

В списъка на Израел има двама убити украинци. По официални данни един руснак е загинал, а четирима са в неизвестност. Канада има трима изчезнали и един убит. Повечето от загиналите са от САЩ - 11. Загинал е един човек от Великобритания, други 10 са в неизвестност, предаде GlasNews

Междувременно се появиха видео снимки, които показват, че Израел е започнал да използва снаряди от бял фосфор. Палестинските местни жители казват, че снарядите летят в селските и градските райони.

Да припомним, че боеприпасите с бял фосфор са забранени още през 1949 г. с Протокол III към Женевската конвенция. Тогава САЩ и Израел отказаха да подпишат документа.

Палестинското външно министерство съобщи в социалните мрежи за използването на боеприпаси с бял фосфор в ивицата Газа. Според тях Израел използва снаряди в района на Ал-Карама в ивицата Газа.

Израел също е обвинен, че е използвал същите снаряди при нападение срещу ливанска територия.

В същото време шефът на ЕС Жозеп Борел каза, че Израел може да се защитава по време на конфликта, но „някои от неговите решения“ нарушават международното право. Борел не уточни какво точно е обсъждано.