Израелски удари са нанесени в двете основни летища в Сирия, съобщи сирийската държавна телевизия. Това е първата подобна атака от нападението на "Хамас".

Местният канал Sham FM съобщава, че сирийската противовъздушна отбрана е била задействана и е отговорила и на двете атаки. Според репортажите летището в Алепо е претърпяло материални щети, но засега няма данни за жертви; няма информация за въздействието на удара върху летището в Дамаск.

Летищата в Дамаск и Алепо не работят след "израелска агресия" днес, а пистите са изведени от строя, информира сирийската държавна агенция САНА. Военен източник е цитиран с думите, че това е опит на Израел да "отклони вниманието от престъпните си действия в Газа".

Предполагаемите израелски въздушни удари се случват на фона на продължаващата операция на израелските отбранителни сили (ИОС) срещу "Хамас" и след изстрелването на снаряди от сирийската граница към Израел във вторник вечерта (10 октомври). Тогава ИОС отговориха на сирийския обстрел с артилерийски и минохвъргачен огън.

Израелските удари неведнъж са предизвиквали спиране на полети на летищата в Алепо и столицата Дамаск, които се контролират от правителството на разкъсваната от война Сирия.

Последните удари бяха нанесени в момент, когато "Хамас" и Израел си разменят удари вече шести ден, след като в събота стотици въоръжени бойци на терористическата групировка нахлуха през границата на Газа в Израел и убиха над 1000 цивилни.

Израел неведнъж е заявявал, че няма да позволи на Иран, който подкрепя правителството на Асад, да разшири присъствието си там.

Израел: Докато не бъдат освободени заложниците, Ивицата Газа остава блокиранаВ момента жителите на анклава са бъдат без достъп до ток, вода и гориво