В Instagram се появи необикновен акаунт, който показва как би изглеждал ако се води от еврейско момиче, живеещо през 1944 година в окупирания от нацисти Париж. Stories ученичката поства снимки и видео, на които танцува, играе, разхожда се, и естествено показва, как семейството й страда по нацистите. И това е проект на израелски бизнесмен, според когото това е начин за различен поглед върху страшната трагедия.

На 2-ри май в Израел се отбелязва ден на памет и траур, посветен на евреите, загинали заради нацизма по време на Втората световна война. По повод датата и 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста, бизнесменът Мати Кохави и дъщеря му Майя пуснаха проекта, в който профилът се води от името на Ева Хейман, живееща през 1944.

Ева Хейман е реална личност, съобщава NY Times. Момичето е живеело с със семейството си в Унгария и преди идването на нацистите в града й, е мечтаела да стане вестникарски фотограф. На 13 февруари 1944 година, на своя 13 рожден ден, Ева започнала да води дневник, в който описвала не само ежедневието си, но и това как нацистите установявали своя ред в града. Записите спрели на 30 май, малко преди депортацията на Ева в концентрационния лагер Аушвиц. Ева умира през октомври.

За да въплъти този проект, Мати е похарчил около 5 милиона долара (около 8,7 млн. лева) и е наел екип от 400 души. Общо на основа на дневника на Ева са снимани 70 кратки клипа. Снимките са проведени в Украйна и са продължили 3 седмици.

Превод и редакция: Trafficnews.bg