От индийската армия обявиха, че са намерили стъпки от снежния човек Йети, с което станаха обект на шеги и подигравки в социалните мрежи.

От армията пуснаха съобщения в Twitter до своите близо шест милиона последователи, че са открили "мистериозни стъпки от митичния звяр „Йети“ в базовия лагер Макали в Хималаите".

Йети е огромно маймуноподобно същество, което често присъства в южноазиатския фолкор. Съществуването на Йети не е подкрепено с научни факти, но митът за него присъства доста осезателно в региона. Индийската армия сега засили легендата, като сподели снимки на "стъпки" в снега в официалния си профил в Twitter.

Въпреки че стъпките са открити на 9 април, армията го оповестява публично едва след като решава, че те съвпадат с предишни теории за Йети, според публикация в Times of India, цитирани от profit.bg. Като реакция на съмненията в социалните медии, от армията заявиха, че "доказателствата" за Йети са заснети и са предадени на експерти по този въпрос.

Йети е легендарно същество, за което се смята, че обитава по-високите части на Хималаите. Историите за хора, които са виждали Йети или негови стъпки, са често срещани в части от Индия, Непал и Бутан.

През 2013 г. проучване на британски учени заключи, че Йети всъщност може да е подвид на кафявата мечка.

Потребителите на Twitter не закъсняха с реакциите си по отношение на твърденията на индийската армия, пише BBC.