Председателят на американския парламент Нанси Пелоси сподели плановете си да отстрани президента Доналд Тръмп от длъжност, преди да започне официалният процес на импийчмънт.

Камарата на представителите ще гласува, призовавайки вицепрезидента Майк Пенс да премахне правомощията на Тръмп.

Ако този ход се провали, демократите ще повдигнат обвинение за "подбуждане към въстание" срещу  Тръмп заради ролята му в щурма на Капитолия. Първото гласуване може да се случи в понеделник, предаде BBC.

В неделя Нанси  Пелоси написа на депутатите, излагайки планове за резолюция, с която официално да поиска вицепрезидентът Пенс да се позове на 25-ата поправка. Този ход ще позволи на Пенс да стане временно изпълняващ длъжността президент и да отстрани  Тръмп от Белия дом.

В нейното писмо се казва, че това ще бъде първата стъпка и че демократите от Камарата на представителите ще "продължат с изнасянето на законодателството за импийчмънт".

Защитавайки нашата конституция и демокрация, ще действаме спешно, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете, коментира Пелоси.

Джеймс Клайбърн, друг  висш демократ, обяви по-рано, че докато гласуването  за импийчмънт срещу Тръмп е вероятно да се проведе тази седмица.

"Нека да дадем на новоизбрания президент Байдън 100 дни, които са му необходими, за да си пусне дневния ред и да започне да работи", каза Клибърн.

Това ще позволи на г-н Байдън да потвърди новия си кабинет и стартира ключови политики, включително борба с коронавируса - нещо, което ще трябва да изчака, ако Сенатът вече е получил разрещение за импийчмънт.

В момента Доналд Тръмп не прави публични изявления, тъй като в петък му бяха забранени няколко платформи за социални медии.

В неделя обаче Белият дом обяви, че президентът ще пътува до Тексас във вторник, за да посети участък от граничната стена с Мексико, за да подчертае работата на администрацията си там.

Припомняме, че Тръмп беше обвинен от демократите и все по-голям брой републиканци, че насърчава бунтовете в Конгреса от миналата сряда, при които загинаха петима души.