Германската фармацевтична компания Bayer също ще произвежда ваксина срещу COVID-19 - CureVac. Ваксината е в последния етап на тестване, а лиценз за използването й се очаква през следващите няколко месеца.

Производството на ваксината CureVac трябва да започне в нашия завод във Вупертал. Доставката на първите дози се очаква до края на годината, каза изпълнителният член на Bayer Щефан Олрих.

Главният изпълнителен директор на CureVac Франц-Вернер Хаас заяви, че неговата компания чрез мрежа от производители е произвела около 300 милиона дози до края на годината. Докато в Bayer ще бъдат произведени около 160 милиона.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан приветства съобщението за сътрудничество между CureVac и Bayer и обяви споразумение за закупуване на ваксината.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателите на германските федерални провинции разговаряха с представители на производителите на ваксини, за да премахнат бариерите, възникнали в началото на процеса на имунизация на населението. В момента най-големият проблем е доставката на по-малко количество ваксини от поръчаното.

Bayer обяви, че ще се присъедини към производството, за да се справи с недостига на ваксини COVID-19, след като фармацевтичните компании Novartis (Швейцария) и Sanofi (Франция) обявиха миналата седмица, че помагат на Pfizer да произвежда ваксини.