Хиляди пътници останаха блокирани няколко часа тази нощ във високоскоростни влакове във Франция заради повреда в управляваната от компютър система за сигнализация на юг от град Тур, съобщи БТА.

Повредата на системата е станала около 18.00 часа между Тур и Поатие и е довела до прекъсване на железопътния транспорт между гарите Париж-Монпарнас и Бордо. Пътниците са стигнали до крайната си дестинация с голямо закъснение, а някои влакове са били изцяло отменени.

Малко след полунощ компанията съобщи, че са засегнати 7000 пътници, като се е наложило да бъдат отменени два влака, тръгващи от Париж, и един – от Бордо. Закъснели са общо 13 влака. Наложило се е преминаване към ръчно управление, но то не позволява преминаването на толкова влакове, колкото автоматизираната система.

Независимо от съобщението, че от 20 до 100 % от цената на билетите ще бъде възстановена на клиентите, в зависимост от закъснението, потребители критикуваха в социалните мрежи ръководството на железницата заради липсата на информация. Най-малко трима души са заявили пред журналистка на АФП, че първоначално Ес Ен Се Еф е съобщила, че влаковете са спрени поради присъствието на протестиращи в тунела Маси. Едва след като чакали един час компанията съобщила, че става дума за повреда в системата за сигнализация.

SNCF обяви, че днес всички влакове ще се движат по разписание, макар че е възможно все още да срещат известни затруднения.

Снимка: Ройтерс

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg