Хиляди македонци изпълниха в понеделник вечерта централния площад на столицата с антиправителствен протест, който нарекоха "шарена революция". Те засипаха с балони и пликове, пълни с боя, административни сгради и статуи. На особено "внимание" се радваха паметникът на Прометей, античната фасада с колонада Министерският съвет и Министерството на правосъдието.

Фасадите на някои сгради са покрити със стотици петна, стигащи до четвъртия етаж. На видео кадри, разпространени от "Ройтерс", се вижда как се трошат с камъни приземни прозорци на Министерството на правосъдието.

Поводът за недоволството е изтичането в събота на срока, поставен от протестиращите на властите да изпълнят поредица от искания за преодоляване на политическата парализа, продължаваща вече близо две години.

Според "Ройтерс" са се събрали не по-малко от 20 000 души, а преди това в центъра на македонската столица са струпани много полицаи и части за борба с безредиците.

Опасенията от сблъсъци бяха подсилени от изказване на бившия премиер Никола Груевски на събиране по повод 26-годишнината на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, че опозицията и протестиращите скоро може да се слъскат с "решителните действия на народа" след настойчивите искания на неговите поддръжници да поеме по този курс.

Сред исканията е даването на гаранции, че Конституционният съд няма да отмени Специалната прокуратура, създадена преди година за разследване на корупцията и престъплениета по върховете. Другите настоявания за промяна включват провеждането на честни избори, върховенство на закона и спешно определяне на приоритетите за реформи.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg