Хакери са проникнали в системите на Electronic Arts, един от най-големите издатели на видеоигри в света, и са откраднали изходния код, използван в фирмените игри, потвърди говорител на компанията пред CNN.

Хакерите твърдят, че са получили 780 гигабайта данни от EA, включително изходния код на Frostbite, който е двигателят на играта, който задвижва FIFA , Madden и Battlefield и други игри. 

Хакерите твърдят, че предлагат „пълна възможност за експлоатация на всички услуги на EA“. Те също така твърдят, че са откраднали инструменти за разработване на софтуер за FIFA 21 и сървърния код на FIFA 22.

Брет Калоу, експерт по киберсигурност и анализатор на заплахи в Emsisoft, заяви, че загубата на контрол над изходния код може да бъде проблематична за бизнеса на EA. „Теоретично изходният код може да бъде копиран от други разработчици или използван за създаване на хакове за игри“, каза той.

"Всеки път, когато изходният код изтече, не е добре", каза Екрам Ахмед, говорител на фирмата за киберсигурност Check Point.

Данните на играчите не са компрометирани при пробив, каза говорителят на EA пред CNN.