Хакер атакува системите на пречиствателна станция в опит да отрови цял град. По случая тече разследване.

Според местните правоохранителни органи на Флорида хакер е осъществил дистанционен достъп до компютърна система в Олдсмар − пречиствателната станция. Той се опитал да увеличи количеството на натриев хидроксид със 100 пъти, съобщава New York Times. Това е още един смразяващ знак за това как киберпрестъпността може да застраши живота в реалността света.

Натриевият хидроксид, по-известен като луга, е корозивно съединение, използвано в малки количества за контрол на киселинността на водата. Във високи и неразредени концентрации може да бъде летален.

Вече е ясно, че местните и федералните власти разследват, след като днес шерифът Боб Гуалтиери на окръг Пинелас сигнализира, че са били атакувани.

Операторите на заводи за първи път забелязали, че някой има достъп до системата на завода от миналата седмица, което не се счита за необичайно, тъй като системата има рутинен достъп от разстояние.

След това системата била достъпна дистанционно отново по-късно същия ден, което предизвикало намесата. Понастоящем системата е изключена от всеки отдалечен достъп, заявиха служители на пресконференцията.

И все пак епизодът подчертава колко уязвими могат да бъдат свързаните системи в критични съоръжения.

"Не съм химик, но мога да ви кажа това, което знам, че ако поставите такова количество от това вещество в питейната вода, това не е добро нещо", казал Гуалтиери на пресконференция.

Хакът всъщност не е променил водоснабдяването на града, който има население от около 15 000 души.

"В нито един момент не е имало значително неблагоприятно въздействие върху пречистваната вода", каза Гуалтиери по време на събитието, цитиран от Times.