Човекът, който официално обяви създаването на "Ислямска държава" в Сирия, е бил убит при въздушни удари от американски самолети. Информационната агенция на ИД Амак разпространи съобщението, че Абу Мохамед (Мухаммад) ал-Аднани е убит в боевете за северния сирийски град Алепо, предаде БГНЕС.

Аднани беше втори в йерархията на терористичната групировка непосредствено след главатаря й Абу Бакр ал-Багдади. В интернет именно той многократно призоваваше джихадистите да извършват нападения в страните от Запада с всякакви средства, включително и с подръчни, не с оръжия.

Македонски младежи опитали да се присъединят към ИД, хванаха ги в Турция

Истинското име на терориста е Таха Субхи Фаллах. Според съществуващата версия той е роден в сирийския град Идлиб в края на 70-те години. Първоначално се заклева във вярност на Абу Мусаб аз Заркауи, главатарят на групировка, която става известна като "Ал Кайда" в Ирак, макар Заркауи винаги да е демонстрирал независимост спрямо Осама Бин Ладен. През 2005 година е заловен и 6 години прекарва в затвора. След освобождаването се присъединява към ал Багдади, пише actualno.com. Някои медии отбелязват, че ликвидирането на ал-Аднани е първата толкова важна победа след ликвидирането през март на Абу Омара аш-Шишани, друг главатар на групировката.

TrafficNews.bg