Интернет гигантът Google подготвя приложение за споделени пътувания, съобщава в. Wall Street Journal, цитиран от vesti.bg. То ще бъде базирано на приложението Waze, което компанията придоби преди време.

То ще бъде своеобразен конкурент на Uber, но не директен. Според източниците на вестника услугата ще се казва Waze Commute и няма да работи на принципа на поръчката на превоз.

Вместо това хората ще могат да публикуват маршрута, по който искат да пътуват, и ще виждат дали има някои в тяхната посока. Ако има и той е съгласен, ще може да ги вземе със себе си. За целта се очаква да бъде пуснато и ново приложение - Waze Rider, което да е за тези, които искат да си намерят превоз. Шофьорите ще продължат да използват стандартното приложение на Waze.

Според вестника шофьорите ще изкарват около половин долар на миля, което е доста по-малко спрямо парите, които се предлагат от Uber и Lyft. Целта на Google не е да превръща споделеното пътуване в бизнес, а просто да улесни почитателите на този тип транспорт.

Услугата вече работи пробно в Израел и сред избрани служители на Google в Сан Франциско. Пускането на Waze Commute в други градове ще става поетапно.

TrafficNews.bg