Кражбата на хранителни продукти за утоляване на глада не е престъпление, постанови италианският Върховен касационен съд, след като разгледа делото на безработния украинец Роман Остряков, осъден през 2015 г. на 6 месеца затвор и глоба от 100 евро за кражбата на 2 парчета сирене и пакет наденички на обща стойност 4,07 евро, съобщи „Би Би Си”.

„Не подлежи на наказание онзи, който, подтикван от нужда, краде малки количества хранителни продукти, за да удовлетвори жизнено важната потребност от храна”, отсякоха съдиите.

През 2011 г. Остряков се опитал да изнесе сиренето и наденичките в джоба си от супермаркет в Дженоа, плащайки само една франзела. Делото срещу него бе разгледано на 3 съдебни инстанции, но решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Италианските средства за масова информация определят решението като „точно и уместно”.

Вестник „Кориере дела Сера” отбелязва, че в Италия броят на хората, намиращи се под чертата на бедността, нараства с 615 души дневно и че е „немислимо” законът да не вземе това под внимание. „Решението на съдиите напомня на всеки, че в една цивилизована държава дори и хората с най-лоши прояви не трябва да гладуват”, приглася „Ла Стампа”.

Още новини четете ТУК

TNS.bg