Германските прокурори твърдят, че са идентифицирали ключов заподозрян в изчезването през 2007 г. на Маделин Маккан и вярват, че изчезналото британско момиче е мъртво.

Маккан, която само след няколко дни трябваше да навърши четири години, изчезна, докато беше на почивка със семейството си в Южна Португалия.

„Прокуратурата в Брауншвайг разследва 43-годишен германски гражданин по подозрение за убийство. Ние смятаме, че момичето е мъртво “, заяви държавният прокурор на Брауншвайг Ханс Кристиан Уолтърс пред информационните организации в сряда.

Заподозреният 43-годишен германец е осъждан за педофилия и е засечен в близост до хотела, в който е почивало семейство Маккан.

Мъжът е посочен в някои медийни съобщения, цитирайки източници от Португалия, но самоличността му не бе оповестена от германските власти.

Твърди се, че е живял в района, където семейството е почивало между 1995 и 2007 г. и е обирал хотели и къщи под наем, както и е търгувал с наркотици.

Маккан изчезна от спалнята си в апартамент под наем на 3 май 2007 г. по време на семейна почивка в Алгарве, докато родителите й вечеряли с приятели в близкия ресторант.

Родителите, Кейт и Гери Маккан, първоначално бяха третирани като заподозрени, но по-късно бяха освободени от всякакво участие в изчезването на дъщеря им. Тежкото им положение, включващо апел към тогавашния папа Бенедикт XVI за помощ и търсене на дъщеря им, заснемаха световни медии и бяха обект на няколко книги, тъй като органите на реда в няколко европейски държави търсеха заподозрени.

Германските власти предлагат възнаграждение за допълнителна информация по случая. Германецът, който в момента се намира в затвора в Германия за други престъпления се казва Кристиан Бруекнер. Според местни медии същият мъж е излежавал 7-годишна присъда в Португалия за изнасилване на американка през 2005 г.

„Имаме причина да смятаме, че има други хора, освен заподозрения, които да имат знания за протичането на престъплението или къде е скрито тялото. Обръщаме се към тези хора с молба да се свържат с нас и да ни дадат тази важна информация“, призоваха от полицията.

От полицията във Великобритания заявиха, че все още категоризиран случая на Маделин Маккан като отвличане, тъй като няма конкретни доказателства детето да е мъртво.