Първият ферибот с 500 мигранти потегли от гръцкия остров Лесбос тази сутрин за Турция, така започна връщането на имигранти на базата споразумението между ЕС и Анкара. Междувременно в няколко турски града имаше протести срещу бежанците, съобщава vesti.bg. Самите емигранти също не искат да напускат територията на Гърция и протестират.

Изпращаните обратно имигранти ще бъдат сирийци, афганистанци и пакистанци. Турция подготвя два центъра за регистрацията им.

Работата по изграждане на тези центрове започна в курорта Чешме, провинция Измир, точно срещу гръцкия остров Хиос, към който се насочват много мигранти.

Другият център върху площ от 500 кв. метра се намира близо до пристанището. В центъра ще има палатки, където имигрантите ще бъдат регистрирани, ще им се вземат пръстови отпечатъци и ще бъдат преглеждани от санитарните служби.

Намерението на властите в Турция, да приемат обратно бежанци и да изграждат лагери за тях след споразумението с ЕС, бе посрещнато с категорично неодобрение, първият протестен митинг се състоя в събота в южния град Измир.

В района на Дикили е планирано изграждането на голям бежански център. Именно това крайбрежие бе главната отправна точка на сирийските групи към гръцкия остров Лесбос, а в нелегалния трафик по море десетки намериха смъртта си.

Там обаче са съсредоточени огромни оранжерии с много работещи в тях, както и комплекси за почивка, а интензивният приток на имигранти особено през последната година изостри търпението на местните. Изграждането на лагера - само слух през последния месец, бе най-горещо обсъжданата тема, но подготовката за него е вече факт.

Областният управител на Измир Мустафа Топрак опита да уталожи недоволството на протестиращите с твърдението, че не лагер, а временен център за настаняване на бягащите от вътрешно-държавните конфликти хора ще бъде създаден в района, докато бъдат обработени документите им.

Това не успокои местните хора и те издигнаха плакати с надписи „Не идвайте“, „“Не мълчете, крещете“, „Утре ще е късно“ и др. Кметът на Дикили Мустафа Тосун от опозиционната народно-републиканска партия заяви, че в туристически и земеделски район не е желателно да има бежански лагер.

TNS.bg