Франция ще удвои доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна до около 2 000 снаряда на месец. Това обяви министърът на отбраната Себастиан Льокорню, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Париж възнамерява и да увеличи фонда, позволяващ на Киев да купува френско оръжие.

Украйна определи доставките на 155-милиметрови снаряди от критично значение за оптимизиране на действията на войските ѝ във войната срещу руските сили.

Удвояваме доставките на 155-милиметрови снаряди до 2000 на месец, считано от края на март, заяви Льокорню в интервю за в."Фигаро".

През последните седмици украински и западни лидери предупредиха, че Киев изразходва снарядите по-бързо, отколкото съюзниците му могат да ги осигурят, което поднови усилията за изпращане, както и за намиране на начини за увеличаване на производството.

През февруари Франция и Австралия се споразумяха Канбера да осигури барута, който не се произвежда във Франция, за да може френската оръжейна компания "Некстер" да произвежда 155-милиметрови снаряди. Това ще помогне за по-бързите доставки на боеприпаси.

Военният министър: Военнослужещи в Украйна няма да изпращаме, нито снарядиДимитър Стоянов е категоричен, че такова решение не е имало