100 души са били арестувани при операция срещу мрежа за производството на фалшиви документи в Европа, съобщи на сайта си Европол.Операцията, която е била проведена във вторник, е насочена срещу организираната престъпност в Източна Европа. Европол заяви, че мрежата е произвеждала фалшиви паспорти, карти за самоличност и шофьорски книжки, като фалшивите документи са предимно чешки, румънски и български, пише БЛИЦ. „Тези документи са били използвани от стотици престъпници в цяла Европа”, заявиха от службата. Те са се ползвали за уреждане на престоя в ЕС, за социални помощи и за кражби, грабежи, рекет и насилие.

В рамките на операцията са извършени 49 ареста в Испания, 28 във Франция, 10 в Швеция, 6 в Гърция, 4 в Германия, а по един човек е задържан в Австрия, Португалия и Румъния.Освен фалшиви документи по време на акцията са иззети бижута, фалшиви цигари, наркотици, часовници, една открадната кола, пари в брой и огнестрелни оръжия. Европол е успяла да идентифицира двама лидери на групата, които все още се укриват. Срещу тях е издадена европейска заповед за арест.

В голямата международна полицейска операция са участвали 950 служители на правоприлагащите органи в девет страни. Обискирани са 138 жилища.

Намерени са 57 подправени документи (Австрия 1; Франция 5; Германия 13; Гърция 2; Португалия 3; Румъния 5; Испания 26; Швеция 2),
26 000 EUR, наркотици (амфетамин и канабис - 1,9 кг), 1200 опаковки от фалшиви цигари. Акцията е довела и до идентифицирането на извършителите на 29 кражби в Испания и най-малко три кражби в Германия.

Двамата основни заподозрени са взимали от 250 до 1500 евро на документ за самоличност, а парите са превеждани по банков път предварително. Фалшификатите са изпращани по пощата и по куриер до различни получатели в няколко европейски страни. До април 2014 г. двамата заподозрени са отговорни за изпращането на най-малко 300 пакета в цяла Европа.

Операцията е ръководена от немската полиция, а Европол осигурява подкрепа от началото на 2013 г. Тази подкрепа включва информация и разузнавателни данни обмен и анализ, предоставяне на експертен опит, както и финансиране на оперативни срещи. За вчерашното действие, експерти на Европол са присъствали с мобилни офиси в Мадрид, Мюнхен и Париж. Властите в Чешката република и Румъния също подкрепиха операцията вчера с проверки в реално време на информация и разузнавателни данни, съобщават още от Европол.

TrafficNews.bg