До 70% от възрастните в Европейския съюз трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус до лятото, смята Европейската комисия.

Базираният в Брюксел орган планира да публикува съответно предложение във вторник, предаде ДПА . Целите ще бъдат обсъдени на видео срещата на ЕС този четвъртък, която ще се фокусира върху ваксинацията като ключова тема.

До март комисията иска да бъде постигната междинна цел от 80% от хората на възраст над 80 години, както и здравните работници. 

Държавните и правителствени ръководители на ЕС също ще обсъдят дали трябва да има паспорт за ваксина на ЕС и други привилегии за хората, които са преминали през имунизацията. Ще бъде договорено дали ваксинираните трябва да се ползват от определени преимущества - като посещение на ресторанти и кина, или по-лесен достъп до пътувания.

Според източници на ДПА, комисията на ЕС ще иска документ, който е възможно най-точен и признат във всички държави от ЕС. Той трябва да дава яснота кой коя ваксина е получил, в коя държава и кога. Това според тях ще да помогне и за проследяване на всякакви странични ефекти.

Комисията също така планира да призове държавите-членки да направят повече за откриване на нови вирусни щамове, което изисква последователност на вирусни проби, взети по време на тестовете.