„Съединените щати ще ни уважават като съюзници само ако сме сериозни към позиция ни и ако имаме собствен суверенитет по отношение на нашата отбрана“, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в неделя.

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС  ще се срещнат на телеконференция този четвъртък и петък. Те ще получат първия годишен доклад на блока за съвместни отбранителни способности. Очаква се докладът да послужи като основа за усилията, ръководени от Франция, да превърнат ЕС в самостоятелна военна мощ след Брекзит и Тръмп.

Външните министри на Франция и Германия заявиха, че са ангажирани да „направят трансатлантическото партньорство по-балансирано“.

Координираният годишен преглед на ЕС за отбраната се очаква да установи липса на технология за безпилотни летателни апарати, застаряващи самолети и дублиране на оръжия между членовете на ЕС.

Президент Джо Байдън има намерение да стопира конфронтациите на предшественика си към съюзниците, но няма да промени основното послание на САЩ, че Европа трябва да допринася повече за собствената си отбрана, казват европейските дипломати.

"Ние не се намираме в старото статукво, където можем да се преструваме, че президентството на Доналд Тръмп никога не е съществувало и светът е същият като преди четири години", каза френски дипломат.

Представител на ЕС заяви, че победата на Байдън е „призив към Европа да продължи да изгражда обща отбрана на ЕС, да бъде полезен и силен съюзник и за алианса на НАТО“.

ЕС работи от декември 2017 г. за развиване на повече огнева мощ независимо от САЩ. Усилията се ръководят главно от Франция, която остана основната военна сила на Европейски съюз след Брекзит.

По време на членството на Великобритания Лондон показваше тенденция да се противопоставя на важната военна роля на ЕС. Брекзит даде възможност на Париж да прокара дългогодишните си амбиции за по-голяма роля в отбраната на ЕС, с по-предпазлива подкрепа от Берлин.

Тръмп беше открито враждебен към НАТО, като рутинно критикуваше европейските държави, че харчат твърде малко за отбрана, и определяше като „престъпни“ членовете, които отделят по-малко от 2% от националната продукция. Но предишни администрации на САЩ също призоваваха Европа да плаща повече пари.

Ерата на Доналд Тръмп може би е към своя край. Министрите на Европейския съюз, които ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят бъдещето на отбраната на континента, ще кажат, че поуката е научена: Европа трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори сама.

Йозеп Борел каза на европейските посланици в края на миналата седмица, че ЕС трябва да „упражнява езика на властта, а не просто да го говори“.

ЕС вече работи по съвместни проекти и ще задели 8 милиарда евро от следващата година за фонд за развитие на оръжия.  Експерти твърдят, че  Блокът ще се нуждае от поне десетилетие, за да има някаква военна независимост от Вашингтон.

Появяват се и различия между Франция и Германия. Берлин се разглежда като по-скептичен към инициативи извън НАТО. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че европейците не могат да се надяват да заменят американската система за отбранително ядрено оръжие.