Сградите, които се намират над метростанция Малбек бяха затворени днес, след като стана ясно, че има реален риск от срутването им, съобщава The Telegraph. Кореспондентът на изданието в белгийската столица пише в Туитър, че в момента се правят проверки на състоянието на няколко евроинституции в района.

Въпросните три зданията са затворени, докато не бъде установен риска от пропадане или срутване. Хората, работещи в тези сгради са евакуирани.

"Ние правим проверки от структурен характер, независимо от това дали експлозията е навредила на основите на сградата, те трябва да бъдат проверени", заяви Кристалина Георгиева, член на Комисията , отговарящ за администрацията на ЕС .

В 12 часа местно време белгийците почетоха с минута мълчание загиналите при вчерашните атентати в Брюксел, съобщават световни агенции.

Хиляди хора се събраха в столицата, за да почетат убитите, като някои викаха: „Да живеят белгийците”. В държавните учреждения също сведоха глави. В институциите на ЕС запазиха минута мълчание в памет на жертвите от терора в Брюксел.
Знамената са спуснати наполовина, в страната е обявен тридневен траур.

По последна информация 31 души загинаха при две експлозии на летището и една на метрото в столицата. Най-малко 20 души са убити в метрото и 11 на летището. Според АП, позовавайки се на източник в белгийския кризисен център, загиналите са 34.Броят на убитите може да се увеличи, тъй като има много тежко ранени. Над 261 са ранени. Междувременно стана ясно, че международното летище в Брюксел ще остане затворено и утре.

Също така се отлага футболната среща между националните отбори на Белгия и Португалия от съображения за сигурност. Закупилите билети ще получат парите си през април, отбелязват от футболната асоциация на Белгия.

Приятелската среща трябваше да се проведе на 29 март в Брюксел.

Още новини ТУК

TNS.bg