Доставките на снаряди 155 мм за Украйна се очаква да започнат в края на май и началото на юни. Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след съвместното заседание в Люксембург на европейските министри на отбраната и на външните работи, предаде БТА.

Спешно належащо е ЕС и останалите съюзници на Украйна да предоставят боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, добави той. Борел неколкократно подчерта, че има нужда от пълното системно оборудване, за да може украинската ПВО да бъде подобрена. Решенията за предоставянето на тези системи са в ръцете на европейските правителства и съм сигурен, че скоро ще бъдат взети, посочи върховният представител.

"Всеки трябва да вземе предвид собствените си възможности и нужди, както и необходимостта от подкрепа за Украйна. Работата ще продължи, а столиците ще вземат решенията, които имат право да вземат. Аз не мога да вземам решения вместо моите колеги. Просто правя това, което мога, а именно - да оказвам, не бих казал натиск, защото не оказвам натиск върху колегите си. Опитвам се да обяснявам и да накарам всички да разберат, да осъзнаят и да почувстват не само загриженост, но и готовност да действат", подчерта върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност.

Върховният представител съобщи, че на днешното заседание е постигнато решение санкциите срещу Иран да бъдат разширени. Предвижда се в списъка с мерки, наложени заради предоставянето на ирански дронове на Русия, да бъдат включени и ракети, като се предвиди обхватът да се разшири и към доставки в страните от Близкия изток.