През следващата седмица ЕС ще направи следващата крачка в преговорния процес с Украйна, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис по време на брифинг с премиера на страната Денис Шмихал в Киев, съобщава Bloomberg. Според комисаря през следващата седмица ЕК ще отправи препоръка за начало на преговори с Украйна.

"Вече има много добър напредък, затова не е нужно да създаваме излишно забавяне", каза Домровскис. ЕК ще започне и анализи за правните аспекти от присъединяването на Киев.

През декември европейските лидери се разбраха да позволят началото на преговорния процес, когато ЕК прецени, че страната е готова. Тогава бяха отправени няколко препоръки, които трябва да бъдат изпълнени преди началото на процедурите.

Подобен ход вериятно ще бъде приет много позитивно в Украйна в началото на третата година от началото на пълномащабната война и недостигащите снаряди на фронта.

По препоръка на ЕС Киев направи няколко съществени реформи по отношение на съдебната система, правата на малцинствата и борбата с корупцията. Върховната Рада обаче трябва да приеме още няколко закона, препоръчани от европейските власти.

Дори и да стартира преговорния процес, пътят до пълноправното членство може да отнеме години. Последният засега член на ЕС - Хърватия, преговаря 10 години преди да влезе в общността.

Турция пък води преговори за членство от 2005 година като бяха отворени 16 от 35-те преговорни глави. Само една от тях за всички тези години беше временно затворена - в областта на науката и научните изследвания. През 2018 г одина европейските институции прецениха, че Турция по-скоро се отдалечава от ЕС и процедурите бяха замразени.