Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Европейския съюз, че Анкара няма да следва условията по сделката за ограничаване на имигрантския поток, ако Брюксел не успее да направи своята част от договореното.

„Ако ЕС не изпълни поетите ангажименти по това споразумение, тогава Турция няма да осъществи изискваните действия”, заяви Ердоган, цитиран от vesti.bg.

Постигнатото на 18 март споразумение предвижда мерки за намаляване на миграционния поток, в замяна на което Турция ще получи 6 млрд. евро и политически отстъпки, включително премахване на визите за турски граждани в Европа.

Към момента бежанският поток наистина е намалял. Това показва, че Турция изпълнява своята част от сделката.

През последните 24 часа броят на имигрантите, пристигнали на северните острови в Егейско море е значително по-малък.

На гръцкия бряг през последното денонощие пристигнаха 144 души, от които 43 на Лесбос, 94 на Хиос и 12 на Самос.

Властите в Гърция съобщиха, че 3146 бежанци се намират в пункта Мориа, 1766 са на Хиос, а 464 имигранти има на остров Самос. Общо на гръцка територия има 52 666 бежанци.

На 4 април започна практическото прилагане на споразумението ЕС - Турция. То бе подписано в Брюксел на 18 март. До този момент от Гърция в Турция са прехвърлени 202 незаконни имигранти. Според условията на споразумението същият брой сирийски бежанци ще се прехвърлят от Турция в ЕС.

Още по темата ТУК

TNS.bg