Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че времето за мирни преговори с оставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) е отминало и обеща да потуши продължаващия над три десетилетия бунт, предаде Ройтерс. Бойците трябва или да се предадат, или ще бъдат "неутрализирани", заяви Ердоган. Това на практика е заявка за ожесточаване на действията срещу кюрдите. 

През юли миналата година бе сложен край на продължилото две години примирие между ПКК и турската държава. От тогава бяха убити почти 400 войници и полицаи и няколко хиляди бойци,според данни на турското правителство. Опозиционните партии твърдят, че между 500 и 1000 цивилни са били убити при сраженията между силите за сигурност и ПКК в Югоизточна Турция. ПКК, която е смятана за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, започна сепаратистки бунт през 1984 г., в който са загубили живота си над 40 000 души.

Припомняме, че в понеделник хакери пуснаха в интернет пространството лични данни на Ердоган, както и на още 50 милиона американци, съобщи Нова телевизия. Според информацията, сред изтеклите данни има номера на паспорти, адреси, телефонни номера и имейли. Сред „ужилените“ са и президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмед Давутоглу.

В момента властите проверяват каква част от информацията е истина.

„Асошиейтед прес“ са провели собствен експеримент, като сравнили 10 от публикуваните номера на паспорти с истински. Осем от тях съвпаднали.

Към момента никой не е поел официално вина за стореното, но се предполага, че това е дело на „Анонимните”. Още в края на миналата година те се обявиха срещу полтиката на Турция и лично обявиниха война на Ердоган заради посегателството срещу журналисти в страната.

TNS.bg