Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Санкт Петербург за среща с руския президент Владимир Путин. Първоначално ръководителите на двете държави ще проведат среща в тесен кръг в Константиновския дворец в Стрелна, след което ще има преговори с участието на делегациите. Впоследствие е планирана съвместна пресконференция на Путин и Ердоган. Накрая президентите ще се срещнат с представители на руския и турския бизнес.

Президентският помощник Юри Ушаков вече съобщи, че двамата лидери ще обсъдят по-специално отмяната на руското ембарго върху износа на турската продоволствена продукция, възобновяването на чартърните полети, газовия проект „Турски поток", сирийското регулиране, борбата с тероризма и други теми.

Като цяло в Кремъл посочиха като приоритет на днешните преговори „установяването на нормално равнище на двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и други сфери".

В интервю за ТАСС преди срещата Реджеп Ердоган окачестви визитата си като историческа и изрази надежда, че на преговорите с „приятеля Владимир" ще бъде открита нова страница в двустранните отношения.

Ръководителят на турското разузнаване Хакан Фидан придружава президента Ердоган на руско-турските преговори в Санкт Петербург, съобщи вестник „Хюриет", цитиран от Дарик. На свой ред опозиционният вестник "Джумухриет" коментира, че включването на Фидан в делегацията е сюрпризът, подготвен от Ердоган.

В турската делегация са включени още вицепремиерът Мехмет Шимшек, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, на културата и туризма Наби Авчъ, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик, на енергетиката Берат Албайрак и зам-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) Мехди Екер.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg