Жертвите на чумната епидемия в Мадагаскар са нараснали до 94 души, като броят на хората, които може да са се заразили, е скочил до повече от 1 100 души. Това обявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от "Франс прес".

Властите в бедната островна страна, намираща се в Индийския океан, по-рано тази седмица съобщиха за 74 жертви и 805 заразени.

От СЗО уточниха, че от 1 153 случая на заразени, 300 са били потвърдени лабораторно.

СЗО е изпратила 1,3 млн. дози антибиотици, достатъчни за лечение на 5 000 пациенти и за защита на още 100 хил. души, които може да са били изложени на инфекциозното заболяване.

"Ние сме в много активна фаза на това огнище. Очакваме повече заразени", предупреди представител на СЗО и допълни: "Трябва да продължим да бъдем бдителни."

В Мадагаскар избухват чумни епидемии почти всяка година от 1980 г. насам - обикновено между септември и април.

Настоящото избухване на заразата е необичайно, тъй като е засегнало градски райони - особено столицата Антананариво - увеличавайки опасността от предаване на болестта и предизвиквайки паника сред населението.

Чумната бактерия се развива в плъхове и се разнася от бълхи.

При хората чумата се предава чрез кашлица и може да бъде фатална в рамките на 72 часа.

Повечето от жертвите, регистрирани в Мадагаскар, са били заразени с пневматична форма на чумата, която е по-опасна от бубонната чума.