САЩ и Европейският съюз влизат във финансова схватка. Причината е казус, свързан с Apple, а залогът е данък в размер на 19 млрд. долара, който американската компания трябва да плати. Рекордно високата сума е формирана в резултат на тригодишно партньорство между Apple и Ирландия.

Според представители на ЕС, правителството на Ирландия умишлено е сключило с компанията незаконно данъчно споразумение. По същество, Ирландия е обвинена в нелегална правителствена помощ, съобщи BusinessInsider.com, цитирани от technews.bg. Властите са осигурили на Apple благоприятна почва за изграждане на бизнеса на компанията, нарушавайки всички правила за равнопоставена конкуренция.

Ако представителите на САЩ не съумеят да убедят властите на ЕС в отсъствието на заговор, Apple я чака огромна глоба и погасяване на натрупаните данъчни задължения. В най-лошия случай компанията ще трябва да преведе 19 млрд. долара в бюджета на Ирландия.

И Apple, и правителството на Ирландия уверяват, че всички споразумения са сключени законно и не признават за нарушения. Окончателното решение по възникналия спор се очаква да бъде огласено следващата седмица, броени дни преди премиерата на iPhone 7, която е планирана за 7 септември.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg