Кралица Елизабет II иска херцогинята на Корнуол - Камила да бъде кралица консорт, когато Чарлз стане крал. Монархът изрази „искрено желание“ в откровено послание по повод 70-годишнината от коронясването си.

Когато херцогинята се омъжи за принца на Уелс през 2005 г., Кларънс Хаус даде ясно да се разбере, че тя ще носи титлата HRH The Princess Consort.

Дълго се спекулира, че това е заглавие за удобство в момент, когато херцогинята се смяташе за по-малко популярна в анкетите, поради връзката й с Чарлз, когато той беше женен за Даяна, принцеса на Уелс.

Счита се, че Чарлз отдавна е таял твърдото желание съпругата му да носи титлата кралица консорт и по този начин да бъде коронясан и помазан, когато той стане крал.

Кралицата ясно посочи, че подкрепя това в писмено съобщение, публикувано в събота преди деня на присъединяването в неделя.

В него кралицата благодари на нацията за „лоялността и обичта“, която е получила през дългото си управление.

Тя добави: „И когато в пълнота на времето моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен; и моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като Кралица Консорт, тъй като тя продължава собствената си лоялна служба.

Много наблюдатели видяха това като стъпка към потвърждаването, че Камила ще получи статут на кралица консорт.

Висшите членове на кралското семейство ясно смятат, че общественото мнение за Камила се е променило през последните години с нарастването на нейната популярност и че този исторически момент от управлението на кралицата, когато тя отбелязва платинения си юбилей, е подходящ момент да се прекратят спекулациите за бъдещата титла на Камила.

По време на брака й с Чарлз мнозина се съмняваха, че тя не може да бъде наречена принцеса консорт и този протокол диктува, че тя ще бъде кралица Камила във всеки случай, по същия начин, когато кралицата майка стана кралица Елизабет, когато се омъжи за Джордж VI.

Кралицата, която ще отбележи 70-ата годишнина от коронясването си насаме в Сандрингам в неделя, каза в съобщението си, че това все още е ден,  в който „дори и след 70 години, все още помня толкова много за смъртта на баща ми Джордж VI, що се отнася до началото на моето царуване.”

Тя поднови обещанието, което за първи път даде през 1947 г., „че животът ми винаги ще бъде посветен на вашата служба“.

Тя каза: „Щастлива съм, че имах постоянната и любяща подкрепа на семейството си".

„Бях благословен, че в принц Филип имах партньор, готов да изпълнява ролята на съпруг и безкористно да прави жертвите, които идват с това. Това е роля, която видях да изпълнява от собствената ми майка по време на управлението на баща ми", допълни Елизабет. 

Тя размишлява върху „доброжеланието, което ми показаха хора от всички националности, религии и възрасти в тази страна и по целия свят през тези години“.

„Оставам вечно благодарна и смирена за лоялността и обичта, които продължавате да ми давате.“

Това не е първият път, когато кралицата изразява своето „искрено желание“ по деликатен въпрос.

През 2018 г. тя гарантира, че Чарлз ще я наследи като глава на Британската общност, след дълги дебати кой ще бъде нейният наследник.