Разузнавателни експерти в Холандия изчисляват, че "Ислямска държава" има внедрени между 60 и 80 агенти в Европа, готови да организират терористични атаки, предаде АП.

Координаторът по контратероризъм в страната Дик Схоф посочва в интервю за агенцията, че групировката иска от тях да не пътуват до Сирия и Ирак, а да стоят на място в Европа с оглед в бъдеще да организират нападения. Един от резултатите е, че през последните 6 месеца броят на чуждестранните джихадисти не се е увеличил, но това не означава, че потенциалната заплаха от онези, които са щели да пътуват, е намаляла.

Схоф каза, че военните операции за изгонване на ИДИЛ от самообявения й халифат в Сирия и Ирак помагат за разпръскване на нейните бойци и привърженици. Това вероятно ще доведе до постепенно увеличаване на бежанците, които ще представляват опасност за националната сигурност на Холандия и другите европейски страни.

Според холандските власти в Ирак и Сирия има общо между 4 хиляди и 5 хиляди "европейски" джихадисти.

Схоф заяви, че холандската програма за справяне със заплахата е баланс между "репресия и превенция". Репресивните мерки включват задържане, съд, изземване на паспорти, замразяване на финансови активи.

Някои в Холандия настояват да се затворят джамиите, за да се пресече радикализацията, но това е абсолютно погрешно посочи Схоф. Тесните връзки с мюсюлманската общност и изграждането на доверие у нея е много важно, но не трябва да се толерира и антидемократично поведение, подчерта холандският експерт.

TrafficNews.bg