Европейската комисия ще предложи на 4 май да бъде предоставен на Турция статут на страна, гражданите на която могат да пътуват без визи от края на юни, съобщава дневник. Това обаче ще е при условие, че Анкара е изпълнила необходимите за това условия.

Освен това в документ, публикуван в официалния вестник на ЕС, се казва, че Украйна получава положителна оценка на мерките, предприети според плана за либерализиране на визовия режим.

За такава промяна е нужно съгласието на поне половината плюс един от евродепутатите и на квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС – 55% от гласовете на държавите членки, които да представляват минимум 65% от цялото население на общността. Въпросът е особено деликатен за Германия и Франция, където се опасяват от вълна от турски икономически имигранти, макар, че сделката не ги допуска до трудовия пазар и им позволява да останат не повече от 180 дни.

Във вторник премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че страната му изпълнява всички изисквания на сделката с Европа и че ако европейците не спазят своите ангажименти, Анкара също ще спре да изпълнява своята част. След срещата си с него в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че изискванията по визовото споразумение няма да бъдат облекчавани.

Що се отнася до прилагането на сделката за имигрантите, досега според Брюксел от Гърция в Турция са върнати 325 нелегални имигранти и 103 сирийски бежанци са преселени в рамките на ЕС.

TNS.bg