Европейската комисия оттегли предложението как точно да отпаднат таксите за роуминг в страните от ЕС, съобщиха от институцията.

Само преди четири дни от ЕК предложи роумингът да ни е безплатен, само ако сме прекарали не повече от 90 дни годишно в друга страна от ЕС и само при условие, че тези дни са разпределени в поне три пътувания. Идеята - в случай, че сме били повече от 30 последователни дни зад граница или над 3 месеца на годишна база, компаниите могат да започнат да начисляват такси.

Днес обаче председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поиска от своите подчинени да започнат да работят върху ново предложение.

Защо трябва да има ограничение на времето за ползване на безплатния роуминг? Когато Европейският съвет и Европейският парламент се съгласиха таксите за роуминг да отпаднат, те поискаха от ЕК да разпише конкретни мерки, с които да се предотврати използването на роуминг за друго освен периодични пътувания в други страни от ЕС.

Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн обяви, че „скоро” ще има ново предложение.„Противно на някои информации в медиите, роумингът ще изчезне до юни 2017 г”, категоричен беше той.

От ЕК напомнят, че от 2007 година досега услугите за разговори, съобщения и интернет в чужбина са поевтинели с повече 90%.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg