Британец с подозрения за ебола е починал в Македония, съобщи представител на македонското правителство, цитиран от Ройтерс.

Втори британец също показва симптоми на смъртоносната заразна болест. Той е приятел на починалия и е приет в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие със симптоми на болестта. Двамата британци били настанени в хотел в търговския център "Мавровка", който е затворен от полицията. До 48 часа ще стане ясно дали починалия британец е боледувал от ебола. Това са заявили здравните власти, предаде македонското електронно издание Плюс инфо.

Д-р Йованка Костовска от комисията по  инфекциозните заболявания към македонското министерство на  здравеопазването заяви:

"Налице са всички симптоми на ебола, които предизвикват подозрения при този пациент". Служителите на хотела са поискали медицинска помощ за техния гост, който бил неконтактен. С автомобил на бърза помощ е бил пренесен на Клиниката по инфекциозни болести в Скопие, но е починал след кратко време. Лекарите са разбрали, че той е повръщал няколко дена, имал вътрешно кървене и бил изтощен. Когато бил приет в клиниката имал температура 37,4. Понеже смъртта е настъпила бързо, издадена е аутопсия, а пробите ще бъдат изпратени на лаборатория в Германия. В Македония е влязъл на 2 октомври, в хотела е бил с негов бизнес партньор, който ни информира, че не са пътували в страни застрашени от ебола", заявила Йованка Костовска от Комисията по заразни болести. Служителите на хотела и медицинските лица, които са контактували с британеца починал от ебола, са под карантина. Екипът на бърза помощ, който го е докарал до болница в момента е в изолатор. Всички входове и изходи на търговския център Мавровка в момента са блокирани от полицията.

Новината дойде на фона на постепенната поява на ебола в Европа. Испанските власти съобщиха по-рано днес, че състоянието на испанската медицинска сестра, която стана първият човек, заразил се с вируса извън обхванатата от епидемия от заразната болест Западна Африка, се е влошило.

Първи предполагаем случай на ебола беше регистриран в Чехия, предаде БТА като се позова на главния санитарен лекар на страната Владимир Валента. 56-годишен чех, върнал се с полет от Либерия, е бил настанен днес в инфекциозното отделение на болница в столицата Прага. Подробности за състоянието му не бяха дадени.

Над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на вируса ебола, предаде АСС, като се позова на министерството на здравеопазването. Сред тях са 92 човека, които са се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията от смъртоносната заразна болест. Сръбското здравно министерство е взело допълнителни защитни  мерки заради появата на първите случаи на заразени хора в  Европа.

Смъртността от ебола е около 60-70%. До момента няма официално разработено лекарство срещу заразната болест.

TrafficNews.bg