Археолозите са открили 2000-годишни мумии със златни езици, поставени в устата им в Северен Египет, съобщава местното министерство на антиките.

Египетско-доминикански екип, работещ в храма Taposiris Magna в Александрия, откри 16 погребения в изсечени в скали гробници -  популярен начин за погребения през гръцката и римската епоха.

В тях са намерени лошо запазени мумии. Смята се, че на мъртвите са дадени амулети със златно фолио, оформени като езици, за да могат да говорят на бог Озирис в отвъдното.

Древните египтяни вярвали, че Озирис е господар на подземния свят и съдия на мъртвите. Богът е изобразен и в позлатени декорации на предмет, изработена от слоеве мазилка, лен и лепило. Това покритие частично обгръща една от мумиите, обяснява водещият археолог Катлийн Мартинес от университета в Санто Доминго.

Позлатените декорации върху същия материал, разположен около главата на втора мумия, изобразяват корона, рога и змия кобра, добави тя. На гърдите украсите изобразявали огърлица, от която висела главата на сокол - символът на бог Хор.

Останките, в които е обградена женска мумия, намерена в гробниците в храма Taposiris Magna в Александрия

Халед Або Ел Хамд, генерален директор на античния орган в Александрия, каза, че при археологическата мисия в Тапосирис Магна е открила и погребалната маска на жена, осем златни люспи от златен венец и осем мраморни маски, датиращи от гръцката и римската епохи.

Министерството на антиките съобщи, че преди това в храма са били открити множество монети с името и портрета на кралица Клеопатра VII.

Клеопатра VII е последната кралица на гръцкоговорещата династия Птолемей, управляваща Египет от 51-30 г. пр. Н. Е. След нейната смърт Египет попада под римско господство.