Американският президент Доналд Тръмп е обмислял да закупи Гренландия от името на Съединените щати. Според източник на АП Тръмп е обсъждал подобна покупка, но не е имал сериозни намерения.  По думите на неназовани източници, появили се в редица американски медии, Тръмп на няколко пъти е говорил за придобиване на Гренландия и това е накарало законодателите да се чудят дали той все пак има сериозни намерения.

Според източници на "Вашингтон поуст", цитирани от БНР, по време на дискусиите е бил повдигнат въпросът дали подобна стъпка изобщо е законна, какъв би бил процесът и откъде биха дошли парите.Новината веднага доведе до остри критики от Европа и сравнения с колониализъм, а в Америка повечето законодатели я посрещнаха с насмешка.

Демократът Стивън Коен коментира шеговито, че Гренландия ще е прекрасно място за „президентската“ библиотека на Тръмп. Интересът на Съединените щати в региона по принцип е най-вече заради местоположението на територията – между Арктическия и Атлантическия океан – превърнала се в терен на увеличаващо се военно присъствие на Китай и Русия.

Информациите за дискусиите на Тръмп идват малко преди визитата на Тръмп в Дания, която е след две седмици. Това не е първия случай, в който американски лидер проявява интерес към закупуване на най-големия остров в света, който е автономна територия част от Дания. След края на Втората световна администрацията на президента Хари Труман е предложила да плати на Дания 100 милиона за покупката на Гренландия за стратегически цели.