Изпълняващият длъжността председател на долната камара на бразилския Конгрес Валдир Мараняо анулира гласуването, с което миналия месец парламентът одобри импийчмънта на президента Дилма Русеф, съобщи агенция "Ройтерс".

Според решението на Мараняо обаче трябва да се проведе ново гласуване в долната камара заради процедурни грешки. Според него вотът в долната камара е анулиран, защото е бил израз на предубеждение срещу Русеф и накърнявал нейното право на защита.

Според експетите, решението води до абсолютен хаос. Засега не е ясно дали Върховният съд, Сенатът или мнозинството от депутатите в долната камара могат да анулират от своя страна решението на Мараняо за анулиране на вота в долната камара.
Ясно е само, че подобно развитие на нещата е голяма победа за Русеф, отбелязва "Асошиейтед прес".

През последните месеци Бразилия минава през политическа криза и рецесия, невиждана от 30-те години на миналия век. Това сериозно раздели обществото и доведе до остро съперничество между Русеф и вицепрезидента Мишел Темер, който е лидер на бившия коалиционен партньор - Партията на бразилското демократично движение (PMDB).

Мотивите за искане на импийчмънт са, че Русеф е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

Според социологическите проучвания над 60% от двестамилионното население на Бразилия подкрепя импийчмънта.

Снимка: Ройтерс

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg