Семейството на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който остана без премиер, след като Ахмет Давутоглу подаде оставка, тъне в лукс. Това показва разследване на германския вестник "Билд". 

Семейството на президента притежава пет вили в Истанбул. Всички те принадлежат на синовете му Ахмед и Билял и се оценяват на 6 милиона евро.

"Докато баща им печели годишно около 50 000 евро, децата му се къпят в пари. Какъв е техният произход? Официални данни по този въпрос няма", посочва изданието, цитирано от Вести. "Според опозиционния вестник "Джумхуриет", всички, включително и най-малката дъщеря, правят бизнес в козметиката, заведенията за бързо хранене, корабоплаването и бижутерията".

Германското издание отбелязва, че състоянието на Ердоган, който се занимава с бизнес в областта на морския транспорт, се оценява на минимум 80 милиона долара. "Има слухове за това как е получил пари, за да влезе в този бизнес.

Възниква въпросът дали не е ли покровителстван от страна на правителството", посочва "Билд". 

Името на най-малкия син - Билял, "постоянно се появява в медиите във връзка със съмнителни и престъпни сделки," продължава вестникът. Припомня, че той е заподозрян в даване на подкупи и участие в корупционни схеми. Заедно с голямата си сестра е замесен в корупционен скандал през 2013 година.

Миналата година британският вестник "Гардиън" изнесе информация, че турски бизнесмени въртят сделки с терористичната групировка "Ислямска държава". "Един от тях според "Гардиън", е Билял Ердоган", продължава "Билд".

Още новини четете ТУК

TNS.bg