Родителите на дете, убито на двегодишна възраст от две по-големи деца в Ливърпул, поискаха късометражния филм за случая да бъде изтеглен от номинациите за "Оскар" и да не се разпространява, предаде Франс прес. През 1993 г. десетгодишните Джон Венъбълс и Робърт Томсън отвличат, измъчват и убиват малкия Джеймс Бълджър в Ливърпул. Трупът на детето е открит след два дни край железопътна линия. Случаят покрусява цяла Великобритания.

Ирландският режисьор Винсънт Ламб създава 30-минутен филм за него със заглавие "Detainment". Филмът е представен като "истинска история, основана на полицейските протоколи и записи", пише dnes.bg. Родителите на убитото дете Денис Фъргюс и Ралф Бълджър помолиха режисьора да оттегли късометражния филм от номинациите за "Оскар" и да се откаже от неговата дистрибуция. Те изтъкнаха, че не са давали съгласие за филма.

Петицията за премахването на "Detainment" от надпреварата за наградите "Оскар" е събрала 112 000 подписа до тази сутрин.

Лиза Йънг - инициатор на петицията - изтъкна, че американската киноакадемия "не е чула възмущението и напълно игнорира петицията".

Малолетните извършители са пуснати на свобода условно през 2001 г. със сменена самоличност, за да се избегне евентуална репресия.

През февруари 2018 г. единият извършител - Джон Венъбълс - е осъден на три години и четири месеца затвор за притежание на педофилски порнографски материал. Осем години по рано, през 2010 г., той получава присъда от две години затвор, след като се признава за виновен за притежание на детски порнографски снимки.