Стотици членове на парламента на Мианмар останаха затворени в правителствените си жилища в столицата на страната във вторник, ден след като военните организираха преврат и задържаха висши политици, включително нобелов лауреат и лидера Аунг Сан Су Чжи.

Междувременно партия Национална лига за демокрация на Су Чжи публикува изявление, призоваващо военните да почетат резултатите от изборите през ноември миналата година и да освободят всички задържани.

„Главнокомандващият  е против конституцията и също така пренебрегва суверенната власт на хората“, се казва в изявление на партията на една от нейните страници във Facebook.

Един от задържаните депутати заяви, че той и около 400 други членове на парламента са могли да говорят помежду си в комплекса и да комуникират с избирателните си райони по телефона, но не им е било позволено да напускат жилищния комплекс в Найпйитау. Той каза, че Су Чжи не е държана с тях.

Депутатът заяви, че полицията била вътре в комплекса, а войниците са извън него. Той казва, че политиците, съставени от членове на партията на Су Чжи и различни по-малки партии, са прекарали безсънна нощ.