Дори само една доза от ваксината „Пфайзер/Бионтех“ осигурява сериозно наличие на антитела в рамките на седмица, сочат израелски данни, цитирани от „Файненшъл таймс“.

В здравен център в Северен Израел 91% от 1800 лекари и медицински сестри, които са получили двете дози от ваксината, са демонстрирали сериозно наличие на антитела 21 дни след първата инжекция и преди поставянето на втората. Други 2 на сто са с умерено наличие на антитела.

„Ако 93% са имали сериозен отговор три седмици след първата инжекция, това повдига въпроса, че по-скоро повече хора може да получат първа инжекция“, коментира д-р Майкъл Халбертал, шеф на здравния център.

В друг здравен център сходни кръвни тестове на различни интервали са показали, че поне 50 на сто от персонала са били с нива на антитела„на необходимото ниво“ две седмици след първата доза.

Данните са базирани на индивидуални реакции на ваксината и не осигуряват категорична оценка за ефикасността на единичната доза. Клиничните изпитания на „Пфайзер/Бионтех“ са базирани на две инжекции в разстояние на 21 дни и не измерват антителата. „Пфайзер“ посочи, че не може да коментира независими проучвания.

Но първоначалните изводи са вероятно насърчаващи в подкрепа на учените, които смятат, че времето между двете дози може да бъде удължено заради ограничените доставки.